Testler

Araba Karşılaştırma Üzerine Fikirler 1. Bölüm

Yazan: Ahmet Berkan KORKMAZ

Araba severler olarak herhalde en çok sevdiğimiz şeylerden biri de araçları birbiriyle karşılaştırmak. Bazen marka bağımlılığıyla genellemeler yapıp hiçbir fikir sahibi olmadığımız araçları bile kâğıt üzerindeki teknik verilerle karşılaştırıyoruz.

Fakat bu veriler yeterli mi?  Gerçek hayatta arabalar hangi parametrelere göre hareket ediyorlar?  Arabalar etki eden fiziksel değişkenler neler?

İşte bu seride elimizden geldiği ölçüde bu konuları öğrenme fırsatı bulacağız.

Biz Türkler ne yapıyoruz?

Bu yazı serimize özellikle youtube ve diğer araba sitelerinde karşılaştığım yorumlara göre bizlerin kâğıt üzerinde (hatta hiçbir bilgi sahibi olmadan) nasıl yaklaşımlarla arabaları karşılaştırdığımızdan bahsetmek istiyorum.

Metot 1 – Hangisi güçlüyse o hızlıdır!!!

İlginç şekilde arabaların yalnızca maksimum gücüne göre karşılaştırma yapan küçük bir grup mevcut, nadir de olsa maksimum güce sahip olan hızlı olabilse de, çoğunlukla yanlış daha doğrusu eksik bir değerlendirme olduğu kaçınılmazdır.

Yalnız enteresan şekilde bu sınıfta yer alan insanlar gerçekten kendilerini araba üstadı olarak görüyorlar, birkaçıyla yorum üzerinden tartışmışlığım oldu ama sonuç Mevlana’nın 1000 delille 1 cahili yenemedim hikayesi tadında sona erdi.

Metot 2 – Torklu araba geçer…

Dizel araç sahiplerinin en çok sevdiği parametre = tork. Yüksek stroktan kaynaklı düşük devirlerde üretilen tork gerçekten de alt devirlerde güzel bir his veriyor. Bir de turbo olunca… Ama maalesef yanıltıcı olan bu durumdan ötürü dizel araç sahiplerinin bir kısmı aracını uçak zannedebiliyor (bkz. sahibinden.com ilanları). “Ara hızlanmada maksimum torku yüksek olan alır” gibi çok yorumla karşılaştığımı söyleyebilirim. Bazı durumlarda doğru olsa da işin gerçeği çoğunlukla farklı sonuçlar ortaya çıkıyor.

Metot 3 – ……. marka hep hızlıdır

Marka fanları at gözlüklü araba sevdalılarıdır diyebiliriz. Benzer özelliklere sahip araçları bile “şu markanınsa geçer” diyerek sonuca bağlayabilen oldukça çok insan var. Tuttuğu marka videodaki karşılaştırmada hızlı değilse 100lerce bahane üretebilir en çok karşılaştıklarım arasında “ sürücü kötü, araba sport modunda değil, diğer araba önce gaza bastı vb.” sebepler mevcut.

Fakat haklı oldukları bir nokta da yok değil, bazı otomobil markaları ürettiği verimli motorlarla ün yaptığından bu tarz genellemelerin ortaya çıkması normal karşılanabilir. Bundan 15-20 sene önce bu tarz genellemeler daha çok işe yararken, günümüzde bütün markalar verimli ve başarılı motorlar üretebilir hale geldi.

Metot 4 – Maksimum Güç / Ağırlık oranı

Arabalardan, yukarıda arkadaşlara göre daha çok anlayan kişilerin tercih ettiği bu metodun doğruluk payı %70-80’ler seviyesinde olmakla beraber, her zaman doğru sonuçlar vermeyebilir, hatta bazen ciddi ters köşeler yapabilir. Newton’un fiziğe kattığı en temel denklemlerden olan Kuvvet = Ağırlık X İvme eşitliğine göre fiziksel açıdan da doğru sayılabilse de, diğer bir çok etken olması işleri değiştirebiliyor.

Sonuç

Yukarıdaki örneklerdeki gibi lütfen arabaları teknik verilerle karşılaştırmaktan kaçının. Hiçbir zaman bilgelik taslamayın, unutmayın akıl akıldan üstündür. Peki o zaman ne yapacağız?

Bir sonraki bölümde bir arabaya etki eden tüm kuvvet ve parametreleri öğrenip olaya bilimsel bir şekilde yaklaşmayı öğreneceğiz.

Umarım keyifli ve faydalı olmuştur…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir